In een vechtscheiding is het kind altijd de pineut

25 February 2018, 14:00 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Platform Scheiden zonder Schade heeft plannen gemaakt om kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van een problematische scheiding. Oud-politicus André Rouvoet presenteerde het resultaat van een opdracht die de ministeries van Justitie en VWS hem gaven: samen met betrokken organisaties ideeën ontwikkelen voor een nieuwe manier van omgaan met (dreigende) vechtscheidingen.

Alternatieve werkwijzen die familierechters de afgelopen jaren hebben bedacht en uitgeprobeerd, zijn daarin opgenomen. “Dit is een bevestiging dat we op de goede weg zijn,” zegt familierechter Johan Visser van de rechtbank Den Haag. Problematische scheidingen komen steeds vaker voor en daar zijn de kinderen de dupe van. Zij worden vaak inzet van het gevecht tussen hun vader en moeder, die niet in staat zijn goed om te gaan met de scheiding en zich zo vastbijten in hun strijd, dat ze uit het oog verliezen wat ze hun kinderen aandoen.

In het plan van Rouvoet komt ook het verkennen van een nieuwe scheidingsprocedure aan bod. Die moet het voor ouders makkelijker maken om een probleem aan de rechter voor te leggen. Zij hoeven dan niet meer als strijdende partijen naar de rechtbank, met ieder een eigen advocaat (het traditionele ‘toernooi-model’ dat de ruziesfeer nog eens kan versterken), maar kunnen één vertegenwoordiger inzetten die namens hen beiden een kwestie aanbrengt waar ze het samen niet over eens worden. De rechter, eventueel bijgestaan door een gedragsdeskundige, probeert ouders tot een vergelijk te brengen of neemt een beslissing waar zij mee verder kunnen bij de afwikkeling van hun scheiding.

“Ik verwacht dat we dit jaar nog een proef kunnen houden met een alternatieve procedure,” zegt Visser, die het plan van Rouvoet als ‘een schakel in de ketting beschouwt; een ketting die nog niet af is’. In onderstaande video legt Johan Visser uit wat de rol van de rechter is bij echtscheidingen.

(bron: De Rechtspraak)